top of page
IMG_4656.JPG

Trauma is de onzichtbare kracht die ons leven vormt

Over mijzelf en mijn 'reis' 

Tot vrij recentelijk bleek ik vooral enorm ver van mezelf af te staan. Er lag een jeugd met onverwerkt trauma onder.
 

Al die tijd hadden signalen zich aangediend, alleen wist ik dit niet. Patronen herhaalden zich.
Ik was volstrekt niet authentiek en wilde ten koste van alles de verbinding met mensen en omstandigheden houden.
Zo ben ik niet de vader geweest die ik achteraf had willen zijn.
Ik stond niet in contact met mijn emoties. Ik leefde in een verzonnen verhaal. Ik ben daar zelf verantwoordelijk voor geweest.
De beschermende delen (coping mechanismen) in mij waren sterk gevormd, waardoor ik geen oog had voor wat werkelijk belangrijk was om mezelf te zijn. Ik verloor op deze wijze langzaam mijn grip op het leven, de relatie met mijn oudste zoon, mijn relatie, bedrijf, vrienden en uiteindelijk zelfs de lol om te leven.
Mijn innerlijke kind had mij steeds geprobeerd te redden, zonder dat het was mee ontwikkeld naar de volwassen Jan-Peter. Telkens wanneer er zich stressvolle situaties aandienden, kwam mijn kind-zelf naar boven. Ik had geen idee van dit fenomeen en handelde dus vanuit het kind in mij vaak ‘kinderachtig’.
 

De route om hieruit te komen was niet eenvoudig en vergde naast tijd; moed, toewijding, en veerkracht.
Het maken van kunst hielp me geweldig, net als het wonen in het bos. Maar uiteindelijk hebben UKF Close Combat Kenpo en Compassionate Inquiry mijn authentieke zelf aangewakkerd en ben ik de processen in mijzelf gaan onderzoeken.
Door bij alles wat zich aandient, het met nieuwsgierigheid aan te gaan, heb ik nu de rust en ontspanning om mij volledig te richten op wat voor mij belangrijk en haalbaar is. Uiteraard zijn er moeilijke vraagstukken die nog onopgelost blijven. Ik herken en erken deze vraagstukken, vorm ze om en evolueer. Hoe lastig soms ook.

Op enig moment in het proces kwam ik tot de conclusie dat mijn toekomst in de trauma-geïnformeerde zorg zou liggen. In startte ‘EODV’ wat staat voor: ‘Eerst oorlog, dan vooruitgang’. Alles wat zich in die lastige periode in mijn leven had aangediend voelde eerst als oorlog, voor zover ik ‘oorlog’ kon inschatten. Chaos, angst, rouw, onduidelijkheid en verdriet waar ik niet bij kon. Het bleken allemaal signalen van mijn ‘zelf’ die graag verandering zouden zien.

Inmiddels herken ik hoe mijn onverwerkte jeugdtrauma’s mijn leven hadden gevormd. Ik ben me nu bewust van mijn patronen en de herkomst. Dit levert naast veel rust soms nog uitdagingen. Het is een leven lang leren. Dit stemt bemoedigend. Moeilijke dingen zijn nu leraren. Dit heb ik mezelf aangeleerd.

Opleiding

Ik ben gecertificeerd therapeut in de intensieve psychotherapeutische benadering van Dr. Gabor Maté, genaamd 'Compassionate Inquiry'.

Onderdelen van de opleiding bevatten onder andere Internal Family Systems (IFS), Non Violent Communication (NVC), Hakomi, The Work, Polyvagal theory en meer.
 

Ik ben trotse vader van 3 zonen en run naast mijn werk ook een UKF Close Combat Kenpo school (www.ukf-kenpo.eu) en werk met enorm veel toewijding en plezier, deeltijd, in de dak-en thuislozenzorg in Utrecht bij de Tussenvoorziening (www.tussenvoorziening.nl).

bottom of page